Modernit Ihonhoitovinkit

Updated: May 30, 2019

Edellisessä jutussa käsittelin vähän raflaavasti ihonhoitoa kaukaisesta 1920-luvun näkökulmasta. Nykyään ihonhoito- ja kauneudenhoitovinkit ovat eriluokkaa, mutta tarjoilen tässä teille vinkkejä hiukan modernimmasta näkökulmasta.1. Ihonhoidon perusta on perusteellinen ihonpuhdistus

- Puhdista ihosi päivittäin ihotyypillesi sopivalla puhdistustuotteella, mutta huolehdi, että tuote ei sisällä ihon suojakerrosta rikkovia saippua-aineita, toisaalta pidä huoli, että puhdistuote on tarpeeksi tehokas poistamaan mahdollisen talin ja lian.

- Esimerkiksi itse käytän kotihoidossa ja hoitolahoidossa putsaria, jossa kevyesti vaahtoava kookosbetaiinipohja, joka ei kuivata ihoa, mutta puhdistaa tehokkaasti. Lisäksi kevyt happo tuotteessa tehostaa puhdistusta.

- Ethän myöskään pese ihoasi kuorivia kireitä sisältävällä tuotteella, vaikka kiteet olisivat hyvin pieniä tai mahdollisesti vain vähän hankaavia, pitkäaikaisesti ne vain ärsyttävät ihoa. Hankaus nimittäin saa aikaan vastareaktion - iho parkkiintuu eli paksuuntuu- iho tekee suojakuoren eli kuivan pinnan iholle. Sama mikä tapahtuu jalkapohjille, kun ovat kovalla käytöllä, pienet kengät hankaavat tai niitä raspataan ahkerasti - syntyy kovettumat! Lisäksi hankaavat kuorinnat jopa lisäävät rasvaisuuteen taipuvaisella iholla talineritystä eli talirauhanen jopa villiintyy tästä hankauksesta. Herkkä couperoottinen iho ärsyyntyy hankauksesta ja saattaa katsoa pintaverisuonia entisestään. Itse suosin mietoja hedelmähappoja kuorinnoissa, ne auttavat ihoa tervehtymään ja toimimaan paremmin.

- Mikäli käytät paljon meikkiä - iho kannattaa ensin pestä puhdistusmaidolla ja vasta sitten jatkaa puhdistusta puhdistusvaahdolla.


- Kuivan ihon puhdistamisessa tärkeintä sen säännöllinen pesu, jotta saadaan seuraavat raaka-aineet vaikuttamaan. Toisinaan kuulee suositeltavan perusvoidepesua - se toki poistaa lian ja pölyn ihon pinnalta, mutta jättää ihon pinnalle jälleen suojaavan kerroksen, jolloin kosteusaineet eivät mitenkään pysty imeytymään ihokerroksiin.

Suosittelisin siis kuivaihoisella käytettäväksi puhdistusemulsiota, joka huuhdella vedellä pois. Puhdistus emulsiossa olisi hyvä olla maitohappoa, sillä se liuottaa kuivan pinnan iholta pois - kuiva pinta estää kosteusaineiden imeytyminen. Maitohappo on kaikista turvallisin happo myös ärtyneelle ja kuivalle iholle, sillä sitä on meidän ihon suojakerroksessa luonnostaa säädellen ihon toimintaa.


2. Kasvovesi eli "Tasapainoittaja"

Paljon puhuttu ja usein unohdettu kasvovesi. Kasvovesi viimeistelee ihon puhdistuksen laskemalla sen ph:ta, englaniksi hiukan kuvaavampi Toner = eli tasapainoittaja, jonka tehtävä on siis nimensä mukaan tasapainoittaa iho pesun jälkeen ja valmistella se hoitotuotteille.


Skenaario: Valitaan tehokas kasvovesi, joka sisältää Alkoholia - ihon pintakerros on jälleen tuhottu - iho parkkiintuu ja on altis tulehduksille. Herätään ongelmaan ja valitaan alkoholiton kasvovesi, joka on hyvä asia. Usein alkoholittomat kasvovet ovat liian mietoja eivätkä riitä kuljetinaineeksi seuraaville aineille ja toiset taas sisältävät sen edm. kalvonmuodostajan (lisää kohdassa puhdistus) . Ajatellaan, että iho on juuri pesty ja siihen levitetään kalvonmuodostaja eli "muovikalvo" voiko silloin seuraavat kosteusaineet imeytyä ihoon?

Itse suosittelen käyttämään miedoilla hedelmähapoilla höystettyjä kasvovesiä sillä ne tasapainoittavat ihon ph:n ja avaavat reitin seuraaville hoitoaineille. Hyvin ärtyneelle ja kuivalle iholle suosittelen mineraalisuolanestettä kasvovetenä, jonka tehtävä on tasapainoittaa, sitoa kosteutta ihoon ja toimia kuljetinaineena seuraaville hoitoaineille.


Varmistathan ettei kasvovedessäsi ole kalvonmuodostajia eli mineral oil ( maaöljyt, vahaöljyt). Kieltämättä mineral oil kuulostaa ihanalta, mutta ei sitä valitettavasti ole - rakkaalla lapsella on onta nimeä: Pafaffinum Liquidum, Mineral Oil, Luonnon vahat Wax- ja Cera- loppuiset incinimet, silikoniöljyt: siloxane, dimethicone, cyclopentasiloxane.

(Kalvonmuodostajat muodostavat suojaavan kalvon esimerkiksi hiuksen pinnalle. Niitä käytetään muun muassa hiusten muotoilutuotteissa. - lähde teknokemianlaiton)

Pitkän listan eri kalvonmuodostajia löydät täältä:

http://www.incihaku.fi/funktio/7/kalvonmuodostaja


3. Seerumi eli tehotiivoste


Seerumi on hienojakoinen pinimolekyylinen tuote, johon on pakattu tiivisteeksi paljon enemmän vaikuttavia aineita, kuin kosteusvoiteisiin. Seerumeita voi käyttää myös päällekäin esim. Kasvoveden jäljeen C-vitamiiniseerumi ja sitten A-vitamiiniseerumi vielä päälle. Viimeistele kosteusvoiteella. Aineita voi siis ladota päällekkäin pienimolekyyliset alle ja isommat päälle, helppoa!


4. Kosteusvoide

Ykkösasia ihonhoidossa on sen kosteutus- ihotyypistä riippumatta. Tasapainoisen ja terveen ihon edellytys on sen kosteustasapaino. Kosteusvoiteen valinnassa on hyvä huomioida sen koostumus ja onko siinä näitä edm. kalvonmuodostajia.

Itse hifistelijänä valitsen kosteusvoiteen, joka on voidepohjaltaan on hyvin pienimolekyylinen, eli hienojakoinen. Haluan, ettei voide jää vain ihon pintaan vaan se imeytyy myös ihokerroksiin ja ihosoluihin, jolloin se pystyy vaikuttamaan ihon toimintaan ja sen terveyteen.

Tässä kohtaa on tärkeä valita raaka-aineet ihotyypin mukaan - itse suosin vitamiineja, sillä ne ovat luonnollisia ja hyvin siedettyjä ravintoaineita iholle, toisena ovat proteiinit eli peptidit ja muut kasviproteiinit ihon rakennetta vahvistamaan! Vitamiinit ja proteiinit ovat hyvin siedettyjä sillä niitä on meidän ihossa luonnostaan.


A-vitamiini/Retinolit : tasapainoittamaan talirauhasta; akne, epäpuhdas iho

A-vitamiini/Retinolit: kiinteyttämään ja napakoittamaan ihoa

C-vitamiini: vahvistamaan verisuonten seinämiä: couperosa

E-vitamiini: uudistamaan ja suojaamaan ihoa: ikääntynyt iho


Tai näiden edm. yhdistelmä A-C- ja E-vitamiini yhdessä tasapainoittavat ihon toimintaa kokonaisvaltaisesti. Iho silottuu ja siitä tulee taas terve säteilevä, kuulas ja kaunis.

Tehostamaan kosteusvoiteen vaikutusta lisään sen alle seerumin eli vieläkin hienojakoisemma tehotiivisteen, jossa lisäksi isompi määrä vaikuttavia aineita eli seerumin tai geelin! Tässäkin hyvä tarkistaa ettei tuotteet sisällä kalvonmuodostajia.


Itse luotan mietoihin happoihin, vitamiineihin ja erityisesti retinoleihin perustuvaan retipalm ihonhoitosarjaan, jonka tehtävä on imeyttää raaka-aineita suoraan ihosoluihin asti!


- Saritawww.retipalmsuomi.com